КОЛКУ СЕ ОПАСНИ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ ПИЈАЛОЦИ

32925422-8710261-image-a-22_1599581478758
ОПАСНОСТИ ОД БЕЗАЛКОХОЛНИ ПИЈАЛОЦИ
Зависникот се чувствува како да е без енергија. На неговото тело му треба поттик. Посегнува во џебот и наоѓа банкнота од 50 денари. Тој ги внесува  во машината и се тркала лименка. Ја отвара лименката и се насмеа. Тој чувствува дека неговата енергија се враќа. Неговата среќа ќе трае неколку часа, доволно за да го држи буден до крајот на утрото. Зависникот има дванаесет години, а неговата дрога е безалкохолен пијалок, купен од автомат во неговото училиште. Овој зависник и илјадници како него ќе посетуваат специјални часови, спонзорирани од неговото училиште, за да го предупредат за опасностите од дрогата, тутунот и алкохолот. Но, никој нема да му каже за другиот проблем со пиењето.

Според Националната асоцијација за безалкохолни пијалоци (НСДА), потрошувачката на безалкохолни пијалоци сега е над 600 порции  по лице годишно. Од 1978 година, потрошувачката на газиран пијалок во САД е тројно зголемена кај момчињата и двојно кај девојчињата. Младите мажи на возраст од 12-29 години се најголемите потрошувачи со над 160 литри годишно - што е речиси 2 литри дневно. На овие нивоа, калориите од безалкохолните пијалоци придонесуваат дури 10 проценти од вкупниот дневен внес на калории кај деца кои се во развој.
ТАРГЕТИРАЊЕ НА МЛАДИТЕ
Огромните зголемувања на потрошувачката на безалкохолни пијалоци не се случија случајно - тие се должат на интензивните маркетинг напори на корпорациите за безалкохолни пијалоци. Кока Кола, на пример, постави за цел да ја зголеми потрошувачката на своите производи во САД за најмалку 25 проценти годишно. Пазарот за возрасни стагнира, па децата се целниот таргет. Според една статија во Beverage, јануари 1999 година, „Влијанието врз учениците од основните училишта е многу важно за продавачите на безалкохолни пијалоци“.

Од 1960-тите, индустријата ја зголеми големината на една порција од стандардно шише од 170 грама на шише од 566 грама. Во кината и во продавниците 7‑Eleven, најпопуларната големина сега е „Double Gulp“ од 1814 грама.
Компаниите за безалкохолни пијалаци трошат милијарди за рекламирање. Голем дел од овие маркетинг напори се насочени кон децата преку игралишта, играчки, цртани филмови, филмови, видеа, добротворни организации и забавни паркови; и преку натпревари, наградни игри, игри и клубови преку телевизија, радио, списанија и интернет. Нивните напори се исплатеа. Минатата година компаниите за безалкохолни пијалаци заработија над 57 милијарди долари од продажба само во САД, што е огромна сума.

Во 1998 година, Центарот за наука од јавен интерес (CSPI) ја предупреди јавноста дека компаниите за безалкохолни пијалаци почнуваат да се инфилтрираат во нашите училишта и клубови за деца. На пример, тие објавија дека Кока-Кола им платила на Клубовите за момчиња и девојки на Америка 60 милиони долари за да го пласира својот бренд исклучиво во преку 2000 објекти. Компаниите за брза храна кои продаваат безалкохолни пијалоци сега објавуваат реклами на социјални мрежи, комерцијалната телевизиска мрежа со програми што се прикажуваат речиси секој ден на милиони средношколци и помлади.
Во 1993 година, областа 11 во Колорадо Спрингс стана првата јавна училишна област во САД која постави реклами за Бургер Кинг во своите ходници и на страните на своите училишни автобуси. Подоцна, училишната област потпиша 10-годишен договор со Coca-Cola, носејќи 11 милиони долари за време на траењето на договорот. Овој аранжман подоцна беше имитиран низ Колорадо. Договорите ги специфицираат годишните продажни квоти со што училишните администратори ги поттикнуваат учениците да пијат газирани пијалоци, дури и во училниците. Едно средно училиште во Белтсвил, Мериленд, минатата година заработи речиси 100.000 долари со договор со компанија за безалкохолни пијалоци.

Додека нашите деца се изложени на незапирлив публицитет за безалкохолни пијалоци, се акумулираат докази за нивната опасност. Потрошувачката на безалкохолни пијалоци ,е преполн со опасности. Ние како практичари и застапници на здрав начин на живот признаваме дека консумирањето дури и само една или две газирани пијалаци дневно е поврзано со огромен број патологии. Најчесто поврзани здравствени ризици се дебелината,дијабетесот и други нарушувања на шеќерот во крвта, расипување на забите, остеопороза и фрактури на коските, недостатоци во исхраната, срцеви заболувања, зависност од храна и нарушувања во исхраната, дисфункција на невротрансмитери од хемиски засладувачи и невролошки и надбубрежни нарушувања од прекумерен кофеин.

Еден заеднички проблем што сум го видел со текот на годините, особено кај тинејџерите, е општото гастроинтестинално (ГИ) вознемирување. Ова вклучува зголемени нивоа на стомачна киселина за кои се потребни инхибитори на киселина и умерено до тешко воспаление на желудникот со можна ерозија на слузницата на желудникот. Вообичаената поплака што ја слушам е хронична „стомачна болка“. Речиси во секој случај, кога клиентот успешно се воздржува од газирани сокови и кофеин, симптомите ќе исчезнат.

Што ги предизвикува овие симптоми? Знаеме дека многу марки со сода содржат кофеин и дека кофеинот навистина го зголемува нивото на стомачната киселина. Она за што можеби не сме свесни е дека газираните сокови исто така содржат низа хемиски киселини како адитиви, како што се оцетна, фумарна, глуконска и фосфорна киселина, сите синтетички произведени.

Затоа одредени газирани сокови делуваат толку добро кога се користат за чистење на моторите на автомобилите. За човечка исхрана, сепак, ефектите се многу помалку задоволувачки и прилично несигурни. Пиењето газирани пијалоци, особено на празен стомак, може да ја наруши кревката киселинско-алкална рамнотежа на желудникот и другата гастрична обвивка, создавајќи континуирана кисела средина. Оваа пролонгирана кисела средина може да доведе до воспаление на желудникот и дуоденалната обвивка што станува доста болно. На долг рок, тоа може да доведе до ерозија на гастричната слузница.
Друг проблем со газираните пијалоци е тоа што тие делуваат како дехидрирачки диуретици, слично како чајот, кафето и алкохолот. Сите овие пијалоци можат да ја инхибираат правилната дигестивна функција. Многу поздраво е да се консумираат билни чаеви, хранливи супи и чорби, природно лактоферментирани пијалоци и вода за да се задоволат нашите дневни потреби за течности. Овие течности го поддржуваат, а не го инхибираат варењето. 

СПОРТСКИ ПИЈАЛОЦИ
Сега на студентите им се даваат „електролитни“ пијалоци наречени „ергогени помагала“ за да ги заменат електролитите кои наводно се исцрпени за време на вежбањето. Постојат три проблеми со користењето на овие пијалоци како решение за рехидратација. Прво, повеќето безалкохолни пијалоци се диуретици, што значи дека тие истиснуваат течности од телото, со што ја влошуваат дехидрацијата наместо да ја корегираат. Второ, повеќето луѓе всушност губат малку електролити за време на вежбањето.

После вежбањето, телото обично е во оптоварување со електролити и има изгубено повеќе течности отколку електролити. Ако потењето е обилно, електролитите може да се заменат со пиење лактоферментиран пијалок или чиста минерална вода, која содржи соодветен сооднос на минерали (електролити) и со јадење здрава исхрана која содржи келтска морска сол. Трето, кога даваме пијалоци со шеќер на дехидрирани деца,високата содржина на шеќер бара крвта да се испрати во желудникот за да ја свари. Оваа промена на течноста може да го намали волуменот на крвта на мајчините делови од телото што ги прави поподложни на грчеви и болести поврзани со температура.
 
СТИМУЛАНТНИ ПИЈАЛОЦИ И НАСИЛСТВО
Индустријата почна да продава таканаречени стимулативни безалкохолни пијалоци, кои обично се состојат од повисоки нивоа на кофеин од вообичаеното, заедно со други сложени стимуланси. Според една статија објавена во The Lancet, декември 2000 година, ирската влада нареди „итно истражување“ за ефектите на таканаречената „функционална енергија“ или стимулативни безалкохолни пијалоци по смртта на 18-годишно момче кое почина додека играше кошарка. .Тој конзумирал три лименки „Ред Бул“, стимулативен безалкохолен пијалок. Во написот се забележува дека има извештаи за пораст на агресивно насилство доцна во ноќта кога луѓето се префрлаат на овие пијалоци додека се поспани од премногу алкохол. Како резултат на насилството беше толку распространето што некои установи во Ирска одбија да продаваат стимулативни пијалоци. Целата европска заедница го сфати проблемот доволно сериозно за да побара од научната заедница на ЕУ да ги испита стимулативните газирани сокови и нивниот ефект врз безбедноста на храната и здравјето,но за жал УСА не реагираше.
ФРАКТУРИ НА КОСКИ
Во текот на последните 30 години беше објавен виртуелен збир на информации кои го поврзуваат консумирањето безалкохолни пијалоци со порастот на остеопорозата и фрактурите на коските. Новите докази покажаа алармантен пораст на недостатоците на калциум и други минерали и како резултат на фрактури на коските кај младите девојки. Извештајот од 1994 година објавен во списанието „Journal of Adolescent Health“ резимира мала студија (76 девојчиња и 51 момче) и укажува на зголемена и „силна поврзаност помеѓу потрошувачката на пијалоци кола и фрактури на коските кај девојчињата“.

Високиот внес на калциум понуди одредена заштита. За момчињата, само нискиот вкупен внес на калории е поврзан со поголем ризик од фрактури на коските. Студијата заклучи со следново: „Големата потрошувачка на газирани пијалоци и намалената потрошувачка на млеко се од големо значење за јавното здравје за девојчињата и жените поради нивната склоност кон остеопороза во подоцнежниот живот“.
Поголема, пресек ретроспективна студија на 460 средношколки беше објавена во Педијатрија и адолесцентна медицина во јуни 2000 година. Студијата покажа дека пијалоците од кола се „многу поврзани со фрактури на коските“. Во својот заклучок, авторите предупредија дека „. . . националната загриженост и алармот за влијанието врз здравјето на потрошувачката на газирани пијалоци врз тинејџерките се поддржани од наодите од оваа студија“ (мој акцент).
ОВОШНИ СОКОВИ
Потрошувачите често пијат комерцијални овошни сокови верувајќи дека се поздрави од безалкохолните пијалоци. Сепак, производството на овошни сокови е високо индустријализиран процес. Сокот од портокал, на пример, се прави во огромни количини. Целиот портокал се цеди и оди во резервоарот, што значи дека невротоксичните инхибитори на холинестераза спрејови со пестициди на кората завршуваат во сокот. Иако сокот се пастеризира при високи температури и притисоци, во сокот може да останат габи и мувла отпорни на притисок и на температура. Многу мутагени фактори се откриени во комерцијалниот сок од портокал. Соединение направено од соја протеин и пектин се додава во сокот од портокал, така што тој останува непроѕирен и не се таложи.

Другите овошја, како што е грозјето, претставуваат дополнителни проблеми поради големите количества пестициди што содржат флуор што се користат на земјоделските култури. Овошните сокови се многу богати со шеќер и всушност биле поштетни за забите на испитаните животни отколку газираните пијалоци!

Ако сакате да пиете овошен сок, купете соковник и направете си со органско овошје. Најдобро е да се разреди мала количина овошен сок со минерална вода (или рамна или газирана). Сокот од половина грејпфрут додаден во чаша газирана вода, на пример, прави вкусен, освежителен пијалок. Рецепт за ладилник за ананас, направен од еднакви делови на свеж сок од ананас и полномасно сурово млеко, се наоѓаат во старите готвачи. Во рестораните нарачајте минерална вода и неколку парчиња свеж лимон или лимета. 

СОСТОЈКИ ВО ГАЗИРАНИТЕ ПИЈАЛОЦИ
Сирупот од пченка со ВИСОКА ФРУКТОЗА, кој сега се користи во предност наместо шеќер, е поврзан со слаб развој на колаген кај растечките животни, особено во контекст на дефицит на бакар. Целата фруктоза мора да се метаболизира во црниот дроб. Животните на диети со висока фруктоза развиваат проблеми со црниот дроб слични на оние на алкохоличарите.
•АСПАРТАМОТ, кој се користи во диеталните газирани пијалоци, е силен невротоксин и ендокриниот пореметувач 
•КОФЕИНОТ ја стимулира надбубрежната жлезда без да обезбедува храна. Во големи количини, кофеинот може да доведе до исцрпеност на надбубрежните жлезди, особено кај децата.
•ФОСФОРНАТА КИСЕЛИНА, додадена за „залак“ на безалкохолни пијалоци, е поврзана со губење на калциум.
•ЛИМОНСКА КИСЕЛИНА често содржи траги од MSG, невротоксин.
•ВЕШТАЧКИТЕ ВКУСОВИ може да содржат и траги од MSG.
•ВОДАТА може да содржи големи количини на флуор и други загадувачи.

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА И ГНИЊЕ НА ЗАБИТЕ
 Во текот на последните 30 години беше објавен виртуелен збир на информации кои го поврзуваат консумирањето безалкохолни пијалоци со порастот на остеопорозата и фрактурите на коските. Сега, кога безалкохолните пијалоци се продаваат во речиси сите јавни и приватни училишта, стоматолозите забележуваат состојба кај тинејџерите што порано се среќаваше само кај постарите лица - целосно губење на глеѓта на забите, што резултира со жолти заби. Виновникот е фосфорната киселина во безалкохолните пијалоци, која предизвикува гниење на забите, како и дигестивни проблеми и губење на коскената маса. Стоматолозите пријавуваат целосно губење на глеѓта на предните заби кај тинејџерите момчиња и девојчиња кои вообичаено пијат газирани пијалоци. Нормално, плунката е малку алкална, со pH вредност од околу 7,4. Кога газираните сокови се пијат во текот на денот, како што често се случува со тинејџерите, фосфорната киселина ја намалува pH вредноста на плунката до киселинско ниво. Со цел да ја пуферира оваа кисела плунка и да го доведе нивото на pH повторно над 7, телото ги извлекува јоните на калциум од забите. Резултатот е многу брзо исцрпување на емајлската обвивка на забите.
Кога стоматолозите прават козметичко поврзување, тие најпрво ја загрубуваат глеѓта со хемиско соединение - таа хемикалија е фосфорна киселина! Младите луѓе кои мора да ги пожолтат предните заби козметички веќе завршија дел од работата на стоматологот, со тоа што ја загрубуваат површината на забот со фосфорна киселина.
Неодамна Националниот институт за здравје одржа конференција за кариес ширум светот. Говорниците дискутираа за многу можни причини и решенија, но ниту еден не ги спомна познатите ефекти на фосфорната киселина во безалкохолните пијалоци!

АЛАРМОТ СЕ ВКЛУЧИ!
Националната асоцијација на директори на средни училишта (NAASP) вели дека одлуките за продажба на газирани сокови треба да се носат на локално ниво, а не од федералната влада. Училишните администратори се фатени меѓу барањата на неколку родители за поздрава политика за храна и потребата од повеќе средства во услови на сè помали училишни буџети.

Една добра идеја доаѓа од Филипините, земја каде што неухранетоста е застрашувачка закана за здравјето. Неодамна смислениот план таму ќе им овозможи на граѓаните да заработат од „диетата за нездрава храна“ во земјата со оданочување на секое продадено литарско шише газиран безалкохолен пијалок. Ако САД ја оданочат продажбата на безалкохолни пијалоци, новиот прилив генериран би можел потоа да се распредели на опаѓачките училишни буџети. Зарем ова не е подобра идеја од принудување на нашите училишта да ги продаваат своите души на компании за безалкохолни пијалоци под титаничкото мијалник на фискалната деградација?
Силно ги охрабрувам сите кои се загрижени за здравјето на нивните семејства да размислат за исцрпувачките последици од пиењето безалкохолни пијалоци. Уште колку студии и извештаи треба да се објават пред да забележиме дека цунамито ни демне? Во 1970-тите, конечно ги препознавме ризиците од пушењето. Во 1990-тите, проблемот со пиењето кај тинејџерите стана широко познат. Новиот милениум е време за будење за ризиците од конзумирање на газиран пијалок - другиот проблем со пиењето во светот.
Напишано од Џудит Валентин, д-р, CNA, CNC
Оваа статија се појави во Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts, кварталното списание на Фондацијата Вестон А. Прајс,

АЛТЕРНАТИВИ НА СОДА
За да се осигурате дека повторно нема да развиете зависност од газиран сок, чувајте различни опции за пијалоци во кои уживате и кои не предизвикуваат ист одговор на допамин достапен при рака.
Еве неколку подобри опции за пијалоци кои се без или помалку кофеин, шеќер и вештачки засладувачи:

•вода, со вкус на свежо овошје или сок од лимон или лимета
•незасладен ладен чај
•топол зелен, црн или билен чај
•комбуха или ферментиран чај
•кафе, топло или ладно, по можност без кофеин
•газирана вода, по можност незасладена
Овие алтернативи ви дозволуваат да додадете разновидност во вашата рутина на пијалоци без да ризикувате да пиете зашеќерени или диетални газирани газирани пијалоци кои потенцијално создаваат навика.

Зависноста од сода, или зависноста од сода, може да има сериозни ефекти врз вашето физичко здравје.

Обилен внес на сода може да доведе до зголемување на телесната тежина, расипување на забите и потенцијално срцеви заболувања и дијабетес тип 2.
Можете да се откажете од месо со сода или со полека да го намалувате внесот. Секој метод има добри и лошите страни, но тие се подеднакво ефикасни.

Ако сметате дека имате зависност од сода, и сметате дека штетно влијаат на вашето здравје или здравјето на вашите деца,размислете да побарате поддршка од квалификуван холистички лекар. Можете да не контактирате и закажете термин во Холиомедика.
Еве 13 причини зошто слатката сода е штетна за вашето здравје

1. Зашеќерените пијалоци не прават да се чувствувате сити и се силно поврзани со зголемување на телесната тежина 
2. Големи количини шеќер се претвораат во масти во вашиот црн дроб
3. Шеќерот драстично ја зголемува акумулацијата на салото на стомакот
4. Шеќерната сода може да предизвика отпорност на инсулин - клучна карактеристика на метаболичкиот синдром 
5. Пијалоците засладени со шеќер може да бидат водечка диетална причина за дијабетес тип 2.   
6. Шеќерната сода не содржи основни хранливи материи - само шеќер 
7. Шеќерот може да предизвика отпорност на лептин 
8. Шеќерната сода може да предизвика зависност 
9. Зашеќерените пијалоци може да го зголемат ризикот од срцеви заболувања 
10. Оние кои пијат сода имаат поголем ризик од рак 
11. Шеќерот и киселините во содата се катастрофа за здравјето на забите 
12. Оние кои пијат сода имаат драстично зголемен ризик од гихт
13. Потрошувачката на шеќер е поврзана со зголемен ризик од деменција

 

News

Едукативен семинар/БИОРЕЗОНАНСА-ЕНИГМА И ПРЕДИЗВИК-Подобрување на здравјето преку фреквенции

Проф.Др. /Биоинформатика Славчо Тошев и Phd.Кандидат,Лекар по холистичка и енергетска медицина Васиа Трпеновска од Центарот за холистичка медицина Скопје го отворија едукативниот семинар на тема

Read More »
News

ПРОЛЕТ Е ВРЕМЕ ЗА ДЕТОКС!

Како можам да го детоксирам моето тело? За нас е вообичаено пролетно да си ги чистиме домовите, очигледно на пролет, но кога минатата пролет го

Read More »
News

Холиомедика Интервју МРТ1

МРТ1 во посета на Холиомедика, каде беше гостин Проф. Др. Славчо Тошев и говореше за NLS биорезонантен систем со нелинеарна анализа, кој се базира на

Read More »
News

МАТИЧЕН МЛЕЧ-ПОДОБАР ОД АСПИРИН?

Матичниот млеч е природен производ кој доаѓа од пчелите. Има многу здравствени придобивки, а една од нив е и антиинфламаторна, слично на аспиринот. Бидејќи аспирин

Read More »

Споделете :